Metselaar

In de cursus metselaar 1 en 2 leer je eerst eenvoudig metselwerk uit te voeren. Je leert de eerste knepen met  aan een metserskoord je eerste muurtjes te metselen.  Met je manueel en machinaal gemaakte mortel metsel je halfsteense en steense muren in verschillende verbanden. Je leert waterkeringslagen aan te brengen in muurfragmenten met openingen en een spouw. Kleine betonelementen maak je in je zelfgemaakte bekisting. Nadien leer je grondwerkzaamheden uit te voeren: plaatsen van rioleringsbuizen, metselen van keldermuren, plaatsen van vochtisolatie in kelders,… Metselen  1 en 2 zijn allebei opleidingen die je op 1 lesavond kan volgen, 1 schooljaar lang. Wens je 2 lesavonden les te volgen om sneller je certificaat te behalen dan kan dit ook.

In de opleiding metselaar 3 vervolmaak je je tot een geschoold arbeider die, aan de hand van plannen, bakstenen, stenen en blokken met mortel tot gebouwen verwerkt. Naast je technische vaardigheden leer je ook de veiligheidsregels te respecteren, op de stelling én op de begane grond. In de opleiding metselaar 3 volg je 2 lesmomenten per week les.

NIEUW: BEN je mee ?


Leer Bijna EnergieNeutraal bouwen bij ons !
Concreet: Bouw je eigen mini BEN-woning in ons atelier. Werden alle naden en doorvoeringen zorgvuldig afgewerkt ? Zijn de overgangen tussen de wanden en de vloeren luchtdicht ? Sluiten de isolatiepanelen nauw aan ? Ook op de moeilijke plaatsen zoals tussen de muur en het dak of de muur en het raam ?

Premies & tegemoetkomingen:
Deze opleiding komt in aanmerking voor opleidingscheques, betaald educatief verlof en voor premies van het Fonds vakopleidingen in de bouw (FVB)

Je kunt een premie van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap aanvragen wanneer je na het succesvol beëindigen van deze opleiding voor de eerste keer het diploma secundair onderwijs verwerft.

Structuurschema

De opleiding bestaat uit 10 modules en omvat in het totaal 720 Lt, gespreid over 2 of 3 volledige schooljaren.

 •  Basis betonconstructies 40 Lt
 •  Basis metselwerk 80 Lt
 •  Betonconstructies 80 Lt
 •  Funderingen op staal 40 Lt
 •  Gevelwerk A 120 Lt
 •  Gevelwerk B 120 Lt
 •  Kelderconstructies en riolering A 40 Lt
 •  Kelderconstructies en riolering B 40 Lt
 •  Opgaand metselwerk B 80 Lt

Je kan de opleiding metselaar op 2 jaar afronden, 2 lesmomenten per week volg je dan les.

Inschrijven gebeurt per half schooljaar.

Wij hechten veel belang aan milieu en veiligheid. Het gebruik van nauwaansluitende kledij en veiligheidsschoenen is in alle ateliers verplicht. Persoonlijke beschermingsmiddelen zoals

 

handschoenen, oordopjes, veiligheidsbrillen,…. zijn steeds aanwezig. Om hygiënische redenen kan/mag je je eigen PBM’s meebrengen.

Informatie ivm diploma:
Deze opleiding kan leiden tot een diploma secundair onderwijs. Om recht te hebben op een diploma dien je het certificaat van metselaar te bezitten +

 • ofwel reeds in het bezit te zijn van een diploma secundair onderwijs (of hoger)
 • ofwel een certificaat Aanvullende algemene vorming te behalen via het Tweedekansonderwijs in ons centrum of elders.

Informatie ivm certificaat:

Deze opleiding leidt tot een certificaat Metselaar. Dit certificaat  is erkend voor het gereglementeerd beroep voor Ruwbouwactiviteiten. Je moet dan eveneens het getuigschrift over de basiskennis van het bedrijfsbeheer of een diploma secundair onderwijs bezitten. Dit kan je behalen in ons centrum.

Informatie ivm evaluatie:

Bij ons geen examenvrees! in de loop van de opleiding worden de verschillende praktijkoefeningen beoordeeld.

Maakt deel uit van de afdeling: