Hout

Welkom bij de afdeling hout!
Werken met hout is voor veel volwassenen een echte passie. In ons centrum kan je de vaardigheden om een meubel te maken, een zetel te stofferen of om een beeld te snijden aanleren in een zeer professionele omgeving.

Wens je een meubel, een tafel of een tuinbank te maken dan schrijf je je in voor de cursus meubelmaker 1 (= houtbewerking  voor beginners) Alle beginners leren de basishandelingen van manuele en machinale houtbewerking aan.

Als meubelmaker ben je de vakman die na een basisopleiding alle soorten meubelen vakkundig kan vervaardigen. Zowel eenvoudige als complexe meubelen, massieve of fineermeubelen. Ook meubelen in plaatmateriaal. Je kan prima overweg met alle handgereedschappen, kleine elektrische handgereedschappen en met grote houtbewerkingsmachines. In onze prima uitgeruste werkplaats kan je dit leren in een veilige werkomgeving.

Als je wil houtsnijden dan volg je modules van de opleiding vakman houtsnijwerk. Je voorziet op je niveau houten meubels en decoratieve elementen van houtsnijwerk. De houtsnijder neemt gestructureerd hout weg met snijdend gereedschap met het doel een gedefinieerd reliëf of vorm te creëren in het hout(-oppervlak). De vakman houtsnijwerk vervaardigt ook houten beelden, figuren en monumenten.

In de opleiding meubelstofferen word je geschoold in het bekleden van zitmeubels (bv.stoelen, zetels, bedden) met stof of leder. De meubelstoffeerder brengt ook veren, singels en vulling op de karkas aan. Hij lijmt, niet en schroeft onderdelen vast en hij naait de open naden van de bekleding dicht. Hij zorgt voor de correcte afwerking volgens het gewenste model. Bij herstellingen verwijdert de meubelstoffeerder de oude bekleding, stof, vulsel en vervangt kapotte vering, snijdt nieuwe stof en maakt de stoffering vast.

Premie & tegemoetkomingen

Deze opleidingen kunnen in aanmerking komen voor opleidingscheques en voor betaald educatief verlof.

Opleidingen: 
Opleiding Korte inhoud
Houtbewerking

De opleiding Basis houtbewerking omvat de basisvaardigheden die noodzakelijk zijn bij het bewerken van hout. Bij basis houtbewerking 1 ligt de nadruk ligt op het hanteren van het manuele gereedschap.

Meer info
Houtsnijden

De vakman houtsnijwerk voorziet houten meubels en decoratieve elementen van houtsnijwerk. Houtsnijden is gestructureerd wegnemen van hout met snijdend gereedschap met het doel een gedefinieerd reliëf of vorm te creëren in het hout(-oppervlak).

Meer info
Meubelmaker
De meubelmaker is een geschoolde arbeider die tafels, stoelen, kasten, bureaus, 
banken, … vervaardigt aan de hand van een werktekening.
 
Meer info
Meubelmaker
De meubelmaker is een geschoolde arbeider die tafels, stoelen, kasten, bureaus, 
banken, … vervaardigt aan de hand van een werktekening.
 
Meer info
Meubelstoffeerder
Meer info