Bouw

Welkom bij de afdeling bouw!

In ons centrum bieden we verschillende opleidingen uit de bouwsector aan:

  • Metselaar
  • Vloerder-tegelzetter, ook de korte opleiding vloeren en tegelen basis

     

  • Schilder
  • Behanger
  • Monteur CV
  • Residentieel elektrotechnisch installateur

Al deze opleidingen gaan door in Lokeren. 

De metselaar is een geschoolde arbeider die op het einde van de opleiding voldoende geschoold is om een woning met een beperkt volume vakkundig te bouwen in de werkplaats van de school. De constructie van deze woning bestaat hoofdzakelijk uit bakstenen,beton, vochtweringen en isolatiematerialen. De werkzaamheden gebeuren aan de hand een bouwplan.

NIEUW: onze opleiding metselen is BEN. Je leert de nieuwste technieken aan om bijna-energieneutraal te bouwen. Dit is de nieuwe bouwstandaard.

De vloerder-tegelzetter leert gedurende de opleiding zowel vakkundig vloertegels verlijmen als vloertegels plaatsen in een mortelbed. De vloerder-tegelzetter leert eveneens wandtegels plaatsen en terrassen aanleggen.
Om deze werkzaamheden met succes te kunnen uitvoeren wordt bij het vloeren het plaatsen van een dekvloer aangeleerd. Bij het plaatsen van  wandtegels gaat onze aandacht naar de loodrechtheid van de draagmuur en natuurlijk naar het perfect plaatsen van de wandtegels. De afwerking maakt het geheel heel mooi.

Certificaat

Het certificaat metselaar is erkend voor het gereglementeerd beroep ruwbouwactiviteiten.

Het certificaat vloerder-tegelzetter is erkend voor het gereglementeerd beroep tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten.

Je vestigen als zelfstandige

Wens je je als zelfstandige te vestigen dan moet je  eveneens de basiskennis bedrijfsbeheer bewijzen. Dit kan ook in ons centrum gevolgd worden.

Premies & tegemoetkomingen

Deze bouwopleidingen kunnen in aanmerking komen voor opleidingschequesbetaald educatief verlof of premies van het Fonds vakopleidingen in de bouw (FVB)

Opleidingen: 
Opleiding Korte inhoud
Metselaar

In de cursus metselaar 1 en 2 leer je eerst eenvoudig metselwerk uit te voeren. Je leert de eerste knepen met  aan een metserskoord je eerste muurtjes te metselen.  Met je manueel en machinaal gemaakte mortel metsel je halfsteense en steense muren in verschillende verbanden.

Meer info
Vloeren en tegelen

In onze opleiding vloerder -tegelzetter leer je een dekvloer leggen t.o.v. de meterpas en diverse vloertegels te plaatsen. Dit door het toepassen van verschillende plaatsingstechnieken. Ook het plaatsen van klinkers en bestrating komen aan bod.

Meer info
Vloeren en tegelen basis

In onze opleiding vloerder -tegelzetter basis leer je op 18 lesavonden een dekvloer leggen t.o.v.

Meer info